Men oavsett vart resan går måste du förbereda, planera och packa rätt för att färden ska bli lyckad. Om det trots allt sker något oväntat, vill du vara säker på att du har det du behöver på båten för att lösa det.
Bra planering ger mer frihet
Att planera en resa ska vara roligt och skapa den frihet att improvisera som du kanske vill ha. När du planerar din resrutt och sätter upp en tidsplan måste den vara realistisk där du har både vädrets makter och oförutsedda händelser i åtanke. Det går givetvis inte att förutse allt, men om du sätter en för tajt tidsplan för varje dagsetapp kan det påverka upplevelsen. Stress och jäkt hör inte hemma på en resa som handlar om att njuta av att vara på sjön och besöka de platser du planerat i din resrutt.
Just vädret är den största faktorn som kan påverka tiden det tar att nå de marinor eller destinationer som du planerat. Dåligt väder och kraftig sjögång kan tvinga dig att spendera en dag extra i en gästhamn eller förhindra dig att åka din önskade dagsetapp på utsatt tid.
Anpassa alltid ditt resande utifrån vädret och chansa inte. Det kan innebära att du måste skippa vissa stopp. Särskilt om du bara har en begränsad tid för att nå ditt slutmål. Men ett missat stopp är bättre än att inte kunna fullfölja resan.
Innan du påbörjar din resa
Förberedelserna handlar inte bara om att planera resrutten och sätta upp en tidsplan. Du måste även gå igenom båten så att du vet att allt är i sin ordning inför resan.
Se noggrant över utrustningen på båten. Om något är slitet, byt ut det. Du vill inte riskera ett stopp i avloppet eller att propellern går sönder halvvägs. Kontrollera även att alla tekniska hjälpmedel fungerar felfritt. GPS, kartplotter, radar och ekolod måste fungera. Om du planerar en längre resa måste allt vara tipptopp.
Det finns även bra appar för att hålla koll på väderleken och andra fartygs positioner. Ankarlarm i form av en applikation som du kan ha nytta av när du inte förtöjer i en marina är en annan smart tjänst. Du ska alltid ta med sjökort för de områden som du tänkt besöka. Om tekniken sviker kan du då ändå fortsätta din resa.
Satsa på säkerhetsutrustning av hög kvalitet
Brukar du oftast ta ut båten inomskärs eller på kortare resor kanske du exempelvis inte har en livflotte på båten. Ska du däremot göra en långresa eller åka med båten i främmande vatten är en livflotte en bra satsning.
Bra flytvästar för båtturen är ett måste och ska vara anpassade efter personens vikt och storlek. En flytväst som inte passar kan innebära att den inte hjälper på rätt sätt. Beroende på vilken typ av vatten du ska resa i kan en räddningsdräkt vara en livräddare, exempelvis i Atlantens kalla vatten.
Bränder i motorer förekommer och då bör du ha en handbrandsläckare ombord för att kunna släcka branden. Dessutom bör du ha lysraketer eller signallampor för att kunna påkalla uppmärksamhet om det skett en olycka eller ett motorhaveri. Det är en extra livförsäkring om tekniken inte fungerar.
Snorkel och cyklop, kniv, en ficklampa som fungerar i vatten och verktygssats med reservdelar är bra att ha för att kunna kontrollera och utföra reparationer om något går sönder. Det är inte alltid det händer ovan land. Det kan lika gärna vara något som fastnat i propellern.
Välfylld första hjälpen-väska
Innan du styr båten mot ditt första delmål bör du gå igenom din första hjälpen-väska. Även ett litet sår kan bli inflammerat, men med sårrengöring och förbandsmaterial kan du mota Olle i grind. Du bör även ha solskyddsfaktor, sjösjuketabletter, huvudvärkstabletter och vätskeersättning.
Lättförvarad mat och dryck för tre dagar
Även om du har tänkt att äta i gästhamnar och inte tillreda så mycket mat ombord bör du dock packa in en del mat i skåp och kylskåp. Du vill antagligen äta även under dagen och om du inte hinner fram till en gästhamn måste du kunna tillreda mat. Ta med mat som är lätt att förvara och som är tålig.
Kylskåpet ombord på en båt är ganska litet. Om det mot förmodan slutar fungera är det praktiskt att ha mat som klarar sig i rumstemperatur. Både kyl och spis är även saker som du bör gå igenom innan du lämnar en marina. Kontrollera dessutom att gasoltuben inte är tom eller nästan tom.
När det gäller hur mycket du ska ta med, är tre dagar för både mat och vatten ett bra riktmärke. Om vädret inte tillåter att du kan resa vidare och du har ankrat upp i en naturhamn, har du oftast förnödenheter nog tills ovädret drar förbi.
Packa kläder för både värme och kyla
Att packa rätt kläder för din resa kan vara svårare än du tror. När det är varmt och skönt för att solen gassar på är det svårt att tänka sig att vinden kan kyla ner dig snabbt. Packa därför alltid både vatten- och vindtäta plagg. Men satsa gärna på mångsidiga plagg, exempelvis byxor som också kan bli shorts. Utrymmet ombord är inte stort så packa hellre kläder för olika väder än mängder av plagg för en solsemester.
Ett bra tips är att istället för sovsäck satsa på riktiga lakan. De är både bekvämare och lättare att tvätta upp om det behövs. Du kan dessutom rulla ihop dem och lägga dem i avlånga kuddfodral, så blir de praktiska kuddar dagtid. Det minskar antal prylar ombord som du måste stuva undan.
Tid för umgänge och tidsfördriv
När det är dåligt väder eller när kvällen kommer kan det vara skönt att koppla av med en bok, titta på en film eller spela kort. Ta inte med tunga stora böcker utan satsa på pocket som inte tar stor plats och fäst TV:n på väggen så den sitter säkert.