Enligt bokslutet för 2023 omsatte Larssons Resor 17,4 miljoner kronor, vilket var en betydande ökning från föregående års 13,2 miljoner. Vinsten landade på en miljon, en ökning från vinsten 2022 på 613 000 kronor. Företaget är därmed en ’Top performer’ inom sin sektor, vilket innebär att resultatet var bättre än genomsnittet i branschen.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi top performers och supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.
Larssons har en omfattande verksamhet med bussresor i Sverige. Speciellt är att företaget fortfarande trycker en papperskatalog på hela 72 sidor.
– Trots att kostnader för tryckeri och porto har ökat lavinartat tog vi tidigt beslutet att fortsätta med katalog, vilket uppskattas otroligt mycket av våra kunder. Vi tror att det är en bidragande orsak till att vi får behålla så många kunder. Dessutom har vi en fysisk lokal som de kan komma till och prata med oss samt till och med betala kontant.
Researrangören startades 1950 av Carl Larsson för att bussa stockholmare till sin fädernebygd i Jämtland. Företaget firar således 75-årsjubileum nästa år. Hans dotter Birgitta tog över på 1970-talet och utvidgade verksamheten med fler resmål i Sverige, paketerade på ett sätt som lockade seniorer. 1992 klev 25-åriga Helene in genom dörren på Odengatan och frågade om de behövde reseledare, vilket de gjorde.
Sex år senare började hon jobba på kontoret med att producera resor och sköta all administration.
– Internet fanns inte, var det ändring i antal till luncher och besöksmål fick man ringa och ringa tills man kom fram. Rumslistor skrevs för hand, för att sedan tas till en skrivbyrå där en snäll dam skrev på maskin. Sedan gick jag tillbaka till kontoret för att faxa dem till hotellen.
År 2007 tog Helene och hennes man Peter över verksamheten.
– Många har under årens lopp sagt till oss att bussresandet är på utdöende men så kan det omöjligen vara. Kunderna fyller på underifrån vartefter de passerar den ålder då de vill ha så lite som möjligt att tänka på och bara luta sig tillbaka och bli omhändertagna.
Utöver resorna i katalogen producerar företaget även resor för företag och föreningar, bland annat många konstföreningar.
– Vi jobbar även med incoming och även om vi inte aktivt letar kunder så får vi uppdrag.
Under de gångna två åren har Larssons Resor helt satsat på buss men nästa år återkommer flygresor till bland annat Frankrike, Italien och Kroatien
– En stor del av vår framgång beror på våra fantastiska reseledare. Vi blickar hela tiden framåt och fortsätter att genomföra välplanerade resor, förklarar Helene Bärlin.