Annons:

Premium

Stadigt Pandox gläder börsen

Ökat resande och sjunkande räntor lyfter Pandox resultat och värde. Fotbolls-EM, Taylor Swift och Eurovision hjälpte till. Av: Leif Holmkvist.

Både beläggningen och rumspriserna ökade under andra kvartalet på i stort sett alla Pandox marknader. Framför allt är det fritidsresenärer och eventbesökare som gör att Pandox kunde öka sitt driftnetto med 10 procent till 1 125 miljoner kronor.

Driftnettot från de hotell Pandox driver själva ökade med nära 20 procent till 869 miljoner kronor, men även hyresintäkterna växte med 7 procent och passerade en miljard.

En belåten koncernchef Liia Nõu kunde notera att de så viktiga turisterna från Asien och USA återvänt till Europa och att de inhemska resenärerna inte ryggar för höjda hotellpriser.

”Vi är inne i en säsongsmässigt stark period med en välfylld eventkalender, ett aktivt inhemskt och regionalt fritidsresande samt ett ökat internationellt inresande till Europa, vilket kommer att leda till god hotellefterfrågan även i det tredje kvartalet”, skriver hon till aktieägarna som kvitterade med att lyfta aktien över 200-kronorsstrecket.

Det goda kvartalsresultatet var i hög grad redan intecknat. Att det skulle bli en bra hotellsommar är ingen statshemlighet och aktien har därför stigit med en tredjedel sedan årsskiftet.