– Den främsta anledningen till att vi gör detta är att stödja den svenska vinindustrin och att främja svensk hantverksmässig vinproduktion.
Det förklarar Sarah Djerf, CMO på nätbaserade Vinoteket, som ligger bakom guiden vilken går att hitta på vinbutikens hemsida.
Svensk vinhistoria tar sin början med några få pionjärer så sent som på 1990-talet. Intresset har på senare tid vuxit explosionsartat – och kvaliteten stigit.
– Vi vill lyfta alla Sveriges vingårdar, men behövde börja någonstans och Skåne har kommit långt som vinregion, säger Sarah Djerf.
Bland Sveriges nuvarande runt 200 producenter hittas merparten i Skåne.
Den nya guiden erbjuder en omfattande översikt över 17 gårdar: vilka det går att övernatta på, vilka som har vinprovning och gastronomiska upplevelser samt om hundar är välkomna.
Den inkluderar även en karta med förslag på en tvådagarsrutt.
Urvalet är baserat på vilka vingårdar man inom Vinoteket känner bäst till.
– Guiden är dock levande och kompletteras efter hand, säger Sarah Djerf och inflikar att det inte är omöjligt att fler liknande guider, för andra delar av Sverige, dyker upp framöver.
I juni föreslog regeringen ett nytt lagförslag om gårdsförsäljning vilket väntas träda i kraft 2025. Det innebär att försäljning av öl, vin och sprit blir tillåtet på svenska gårdar med vissa begränsningar. Som ett led i Vinotekets arbete med att stödja vinindustrin och främja hantverksmässig vinproduktion kan man dock redan i sommar handla viner på svenska vingårdar, via Vinoteket.
– Vi får inte glömma att Sverige är ett ungt vinland där den äldsta vingården bara är 20 år. Jämför det med de hundratals år som vinodlare i södra Europa har haft på sig att träna upp sina färdigheter. Det här är bara början, menar Sarah.