Annons:

Premium

Så mycket betalar ESS Group i hyra för Ystad Saltsjöbad

Sydsvenska Dagbladet granskar i söndagens tidning ESS Groups hyresavtal mellan Ystad Saltsjöbad och kommunen. Hyresvärden har investerat 68 miljoner kronor i fastigheten utan att det har påverkat hyran på 20 miljoner om året. Tidningen kommer fram till att hyran är för låg.

”En stor del av huset är en badanläggning. Det krävs mycket kostnader för att hålla alla de här poolerna i skick”

Anders Nilsson på ägarbolaget ESS Group håller inte alls med om att hyresavtalet är särskilt gynnsamt för koncernen.

– Man är väl aldrig nöjd med ett hyresavtal, där vill man alltid försöka få det bättre. Men det bygger på samma principer som har gällt sedan 2007.

Ystad Saltsjöbad har en beläggning på 98 procent året runt. Det är siffror som få hotell i landet kan mäta sig med skriver Sydsvenskan och fortsätter i samma mästrande ton: Det är kommunala pengar som är med och bygger hotellbolagets framgångar. 

Sydsvenskan har granskat hela listan av fakturor som rör underhåll och renoveringar på hotellbyggnaderna under åren 2018 fram till våren 2024. Den totala notan för Ystad kommun landar på 68 miljoner kronor. Här ryms renoveringar av badrum och korridorer, ommålning av den stora utepoolen, inklusive 28 000 kronor för en YSB-logga på botten. 

Karl-Gustav Svensson är vd och en av två anställda i det kommunala ägarbolaget Ystad Saltsjöbad AB.

Han ser det inte som orimligt att kommunen har betalat 68 miljoner i underhåll de senaste dryga sex åren.

– En stor del av huset är en badanläggning. Det krävs mycket kostnader för att hålla alla de här poolerna i skick. Och så är arrendeavtalet skrivet. Mycket ligger på fastighetsägaren.

I juni 2021 undertecknas ett nytt hyresavtal mellan kommunens bolag och hotellet som gäller med tio års uppsägningstid. Praxis i hotellbranschen är avtal på mellan 20 och 30 år, ofta med ett större inslag av omsättningsbaserad hyra. 

Hyran på avtalet i Ystad är fast, men räknas årligen upp med 82,5 procent av konsumentprisindex, KPI. Det innebär att arrendet visserligen höjs räknat i kronor, men inte tillräckligt för att kompensera fullt ut för inflationen i samhället.

Under 2023 betalade YSB knappt tjugo miljoner i hyra till Ystad kommun. 

ESS Group har gjort Ystad Saltsjöbad till en mycket lönsam anläggning. När bolaget tog över 2007 hade hotellet en omsättning på 50 miljoner kronor. 2022 uppgick den till 258 miljoner kronor, bolagets högsta notering hittills. 2022 redovisade företaget en vinst på 44 miljoner. Det fasta hyresavtalet bidrog starkt till de stora plussiffrorna, enligt Sydsvenskan.

Anders Nilsson är en före detta militär och bankman som varit med på Ystad Saltsjöbads och ESS Groups resa ända sedan starten 2007. Idag är han operativ chef med ansvar för verksamheten på kedjans samtliga hotell. Han håller inte alls med om att det nya hyresavtalet är särskilt gynnsamt för hotellet.

– Vi vet hur vi har byggt värde till ägarna, som ju är kommunen till 91 procent, i och med att vi investerar i annans fastighet. Samtidigt har vi gjort Ystad Saltsjöbad så attraktivt att vi kan hålla så hög beläggning och hitta högbetalande kunder.

2021 ville ESS Groups vd och huvudägare Jonas Stenberg köpa den kommunala fastigheten i Ystad för 210 miljoner, men han fick uppenbarligen nej.