Annons:

Premium

På söndag fyller Finnairs linje Helsingfors och Stockholm 100 år

Söndagen den 2 juni markerar exakt 100 år sedan Finnair genomförde sin första flygning mellan Helsingfors och Stockholm. Trots att den historiska flygningen 1924 mötte utmaningar, står den som en banbrytande milstolpe inom nordisk luftfart och symboliserar föreningen av två grannländer genom luften.

Den första flygningen utfördes med en Junkers F 13 – ett robust och anpassningsbart flygplan för sin tid, utrustat med flottörer för att fungera som sjöflygplan. Detta var nödvändigt då lämpliga flygfält ännu inte fanns i vare sig Helsingfors eller Stockholm. Resan, som var beräknad att ta två och en halv timme, utvecklades istället till en 21 timmar lång resa med ett oförutsett stopp på en ö på grund av dåliga väderförhållanden. 

Robert Lönnblad, Skandinavienchef på Finnair.

Robert Lönnblad, Market Director för Europa, reflekterar i ett pressmeddelande över denna milstolpe:

”Den första flygningen och det hundraåriga jubileet av flygförbindelserna mellan Helsingfors och Stockholm markerar inte bara vårt långvariga samarbete, utan även den djupa vänskapen och ömsesidiga respekten mellan Finland och Sverige. Jag är övertygad om att vår strävan att förbinda dessa två huvudstäder har spelat en avgörande roll för att fördjupa våra handelsförbindelser och kulturella utbyten.”

Idag, hundra år efter den första flygningen mellan Helsingfors och Stockholm, fortsätter Finnair att erbjuda dagliga flygningar som binder samman Sverige och Finland. 

På nytt jobb