Annons:

Premium

De tvingas avstå från semesterresan

Trots sjunkande inflation och lägre räntor är den ekonomiska situationen fortsatt tuff för många svenska hushåll. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo. I undersökningen uppger 35 procent att de valt bort semesterresor. 

För tredje året i rad släpper hypoteksbolaget Borgo en rapport om svenskarnas sparande. Rapporten bygger på en Demoskop-undersökning där 2035 svenskar svarat på frågor om sin privatekonomi.

– Vi är många som har känt av ett betydligt tuffare privatekonomiskt läge de senaste åren. Nu ser vi en ljusning på horisonten, men det är inte över ännu, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

Nyckeltal från undersökningen:

35 procent uppger att de valt bort semesterresor och 16 procent har dragit ner på presenter och julklappar.

Folk i storstäder (Stockholm, Göteborg och Malmö) har i högre utsträckning behövt avstå från semesterresor (41 procent) än boende i övriga delar av landet (34 procent). Folk i storstäder upplever även mer stress över semesterkostnader (28 procent) än boende i övriga delar av landet (18 procent). 

Fler kvinnor (38 procent) än män (31 procent) har behövt avstå från semesterresor.

Det går även att se en tydlig skillnad mellan barnfamiljer och övriga hushåll, där 41 procent av de svarande som har barn i hushållet svarar att de har behövt välja bort semesterresor, medan siffran för de utan barn i hemmet är 31 procent.

Om undersökningen: 

Demoskop genomförde i mars 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2035 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. 

På nytt jobb