Annons:

Premium

Stämman belönar Scandics vd rikligt

Scandics vd Jens Mathiesen fick 26,2 miljoner kronor i fjol. Han bonus slår igenom taket som tidigare stämmor lagt. Av: Leif Holmkvist.

Jens Mathiesen hade i fjol en grundlön på 8,7 miljoner kronor, kanske rimligt för ett medelstort noterat transnationellt bolag.

Ovanpå det finns kortsiktigt bonusprogram för Scandics ledande befattningshavare. Baserat på ett antal kriterier fastställda av bolagets ersättningskommitté, bland annat finansiellt resultat, kundnöjdhet, ledarskap och engagemang, kan bonus falla ut med max 100 procent av den fasta lönen.

I fjol fick Jens Mathiesen maximal bonus med 8,7 miljoner. Grundlön plus årsbonus blev på 17,4 miljoner kronor.

Men 2022 beslöt styrelsen, sedermera med stämmans godkännande, att ge Jens Mathiesen en rörlig ”retention bonus”, alltså en extra bonus för att stanna kvar i företaget i tre år. Styrelsen ansåg att det var ”affärskritiskt för bolaget att försäkra sig om nuvarande vd fortsätter leda Scandic under denna period”.

För fjolåret blev den intjänade extrabonusen 4 miljoner kronor. Nu är årslönen uppe i 21,4 miljoner kronor. Hans rörliga lönedel är därför 163 procent av den fasta grundlönen. Reglerna sade max 100 procent bonus och styrelsen skriver att avsteg från riktlinjerna gjorts. Men både revisorerna och stämman godkänner avvikelsen.

Vd tar också del i det långsiktiga incitamentsprogrammet som ger rätt till aktier kostnadsfritt på vissa premisser för 80 utvalda medarbetare i koncernen.

I fjol fick Jens Mathiesen aktier värda 1,5 miljoner kronor och är nu uppe i en lön på 22,9 miljoner. Därtill hade han ”fringisar”, alltså förmåner som ingår i ersättningspaketet, värda 0,3 miljoner. Summa 23,2 miljoner.

Lägg till det årets pensionsavsättningar på 3 miljoner och slutsumman landar på 26,2 miljoner kronor.

På nytt jobb