Det blir ytterligare tre räntesänkningar i år och fyra till nästa år, tror Swedbanks chefekonom. Då blir det mer pengar kvar i hushållskassan och det är bra för besöksnäringen.
Men det finns hot som inte Riksbanken styr över, påpekade Andreas Wallström:
– Om Trump vinner valet i höst går börsen upp och dollarna stärks. Men USA har en statsskuld på 100 procent av BNP och det är inte hållbart i längden. Om då Trump genomför ofinansierade skattesänkningar stiger de amerikanska räntorna och drar med sig resten av världen.
Europa har hyfsad tillväxt, men i Sverige, Tyskland och Estland stagnerar ekonomierna. Den svenska beter sig just nu märkligt, visade Wallström:
– Hushållens konsumtion faller kraftigt, mest inom detaljhandeln. Men exporten är rekordhög och näringslivet investerar rekordmycket. Och samtidigt minskar sysselsättningstillväxten.
Därför tror han att Riksbanken sänker styrräntan till 2 procent under nästa år. Det skulle ge en rörlig boränta på 3 – 3,5 procent.
– Minns ni för två år sedan då den rörliga räntan låg kring 1,5 procent. Dit kommer vi aldrig mer, men det är vad franska husägare betalar för att de har bundna räntor med löptider på 20 – 25 år.
Till sist tog Andreas Wallström upp den ständigt försvagade kronan och visade att den sjunkit i 50 år, från fem kronor euron på 1970-talet (då föregångaren hette ecu och var en vägd europeisk valutakorg) till dagens 11:70 kronor.
– Om ett år bedömer jag att euron kostar 11 kronor, sade Andreas Wallström och avslutade med ett tröstens ord till de 300 i publiken:
– Sverige har haft betydligt högre löneökningar än euroländerna. Så vi har inte förlorat i köpkraft.