”Krig och elände är inget som driver upp reslusten”
Minskad beläggning, RevPAR, omsättning, resultat och kassaflöde jämfört med samma period i fjol blev facit för Scandics Q1. Enligt vd Jens Mathiesen påverkades omsättningen negativt med uppåt 5 procent av att påskhelgen inföll just i slutet av mars.
Eftersom Scandic är tyngre på tjänsteresenärer än på nöjesresande har han en poäng, medan fasta kostnader inte tar påskledigt. En tredjedel av Scandics intäkter kommer från restaurang och konferensverksamheten.
Men frågan är om allt kan förklaras av att första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen råkade hamna i Q1?
Fakta Scandic Q1 2024
Nyckeltal Scandic Q1 2024 (Q1 2023)
Nettoomsättning: 4419 Mkr (4526)
EBITDA: 33 Mkr (170)
Rörelseresultat: 126 Mkr (199)
Resultat/aktie: -1,73 kr (-1,63)
Beläggningsgrad: 51,9 % (53,3)
RevPAR: 619 kr (626)
Fritt kassaflöde: -733 Mkr (-356)
Det finns andra faktorer som gör att Scandics, och större delen av hotellbranschens, återhämtning från pandemin börjar bromsa in.
En liten jävel sitter i Moskva och sprider sprängämnen över Ukraina, en annan i Jerusalem och en tredje i en tunnel under Gaza. Krig och elände är inget som driver upp reslusten eller behovet av att bränna pengar på en konferens för företagets mellanchefer.
En annan faktor är osäkerheten om ekonomin, räntorna och köpkraften hos hushållen. En tredje är teknikutvecklingen som minskat företagens behov av fysiska möten.
Hotellen inom leisure-sektorn kan räkna med att den svaga kronan får fler att semestra hemmavid och samtidigt drar utländska gäster, som kanske flyr värmeböljorna i Sydeuropa. Det är knappast något som konferenstunga Scandic har nytta av.
Men vd Jens Mathiesen kallar det första kvartalet ”stabilt” och väljer att se ljust på resten av året:
”Jag ser positivt på hotellmarknaden för året och efter två rekordår i rad är vi kommersiellt och finansiellt starkare än någonsin”, skriver han till aktieägarna. Börsen, som vet vad en vd måste säga, reagerade knappt.