Annons:

Premium

Snålblåst på Östersjön

Viking Line gick back med 120 miljoner kronor under första kvartalet, främst på grund av ökade kostnader. ”Osäkerheten är stor för resten av året”, skriver vd Jan Hanses. Av: Leif Holmkvist.

”Vi håller lite hårdare om plånboken ombord”

Vintern är ingen lönsam period för färjebranschen, men i fjol gick Viking Line jämnt ut under första kvartalet. I år ökade kostnaderna för personal, upprustning av hytter i gamla Cinderella och för starten av det med Gotlandsbolaget gemensamt ägda Birka Gotland.

Viking Line hade nästan lika många resenärer som i fjol, 872 000, och lika stor frakt, 33 000 enheter. Men den svaga kronan, sämre ekonomi hos hushållen och strejk i Finland påverkade resultatet negativt.

Omsättningen i Q1 blev 93,2 miljoner euro, i fjol 93,9 miljoner, och resultatet före skatt -14,2 miljoner euro, i fjol -4,6 miljoner.

Jan Hanses, vd Viking LIne

Vi håller lite hårdare om plånboken ombord, konstaterar vd Jan Hanses:

”Den svaga ekonomiska utvecklingen i Finland och Sverige har medfört en ökad försiktighet bland konsumenterna. Detta tar sig främst uttryck i en svagare ombordkonsumtion i jämförelse med motsvarande period i fjol.”

Dessutom sålde Viking Line fartyget Rosella med en reavinst på 100 miljoner kronor, men ungefär lika mycket satsades på upprustning av Cinderella och Birka Gotland.

Sedan årsskiftet omfattas färjetrafiken av systemet med utsläppsrätter, men merkostnaden har rullats över på resenärerna, konstaterar Jan Hanses:

”Biljettprisuttaget har nått vårt mål att kompensera för kostnaden för utsläppsrättigheter.”

Inför resten av året pekar han på osäkerhet kring hur det geopolitiska läget, inflation, räntor och valutor ska påverka vårt resande, men bedömer att resultatet kan bli i nivå med fjolårets. Då gjorde Viking Line drygt en halv miljard kronor i vinst före skatt vid en omsättning på närmare 6 miljarder kronor.

Det verkar vara en rimlig målsättning. Viking Line är en väl etablerad och stabil verksamhet som löser problemen med finskt lugn vartefter de uppstår. De kan också gynnas av hemestertrenden, även om en finsk euro är lika dyr som en fransk.

På nytt jobb