Annons:

Premium

Staten vinkar hej då till SAS

I en extra ändringsbudget vill regeringen ha riksdagens okey på att definitivt lämna som ägare i SAS. I en teknikalitet köper staten nya aktier för 41 miljoner, men ska inte äga dem. Av: Leif Holmkvist.

”Skattebetalarna har genom åren sett regeringar av olika färg slösa över 10 000 miljoner kronor på SAS”

Dagens proposition kostar inte staten ett öre. Skattebetalarna har genom åren sett regeringar av olika färg slösa över 10 000 miljoner kronor på SAS, som nu verkar räddas undan konkurs.

Tills rekonstruktionen, som för tre veckor sedan godkändes i New York, är slutgiltigt klar och godkänd i Sverige och av EU kvarstår SAS som stor fordringsägare tills de sista lånen skrivs av. Men hybridobligationerna ger möjlighet att delta i en nyemission. Så här förklarar regeringen den rätt krångliga manövern i propositionen:

”Den initiala utdelningen under 2024 lämnas i form av aktier i SAS, men mottagandet av aktier är villkorat av att staten, i likhet med andra fordringsägare, ingår ett aktieägaravtal avseende det fortsatta ägandet av det rekonstruerade och avnoterade SAS. Regeringen bedömer att staten inte bör ingå detta aktieägaravtal eftersom svenska staten inte är en långsiktig ägare i SAS.”

De fordringsägare som inte vill bli ägare i det framtida SAS placerar i stället sina nya aktier i en stiftelse. När denna lämnar avkastning eller säljer aktierna kan en liten rännil av pengar komma tillbaka till staten:

”Svenska staten kommer alltså inte att äga aktier i SAS efter rekonstruktionen, utan det slutliga ekonomiska värdet tillkommer i stället svenska staten som förmånstagare i stiftelsen”, skriver regeringen.

Staten måste köpa aktier den inte vill ha därför att aktiebolagslagen kräver att SAS tillförs tillgångar för att kunna sälja aktier. Det löser staten genom att skriva ner 41 miljoner av sina fordringar på SAS. Därmed drabbas inte skattebetalarna av någon kostnad denna gång.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024