Annons:

Historiens vingslag på Loka Brunn

År 1761 kom kung Adolf Fredrik till Loka Brunn för att bota sin migrän tillsammans med sin drottning Lovisa Ulrika. Till kurortens stora lycka gick behandlingen bra och ryktet spreds över landet. Fortfarande 250 år senare kommer gäster till den gamla kurorten.

För fyra år sedan tog familjen Spendrups över Loka Brunn och har sedan dess satsat på att lyfta anläggningen. I år satsas 65 miljoner på upprustning och Vattenpaviljongen. Ambitionen är att låta gammalt gifta sig med nytt. Och de har lyckats. Historiens vingslag vilar över kurorten. De gamla husen, som ligger spridda över området, är inredda i gammal stil, men på ett modernt sätt. På området finns Sveriges enda spa-museum inrymt i fyra gamla 1700-talsstugor och en vacker gammal kyrka, som används på sommarhalvåret. De många äppelträd som planterats på området – ett för varje bröllopspar – skvallrar om kyrkans populäritet. Här kan man också prova på att dricka brunn, precis som folk i många hundra år har gjort. Skillnaden är att de fattiga förr i tiden endast fick komma på morgonen, för att inte störa rikemansfolket.Att besöka Vattenpaviljongen är en sinnlig upplevelse. När jag simmar under kristallkronorna i den stora bassängen får jag en känsla av att vara på väg rakt ut i den mörka sjön Loken utanför, tack vare de stora fönstren. Från utomhusjacuzzin, som ryker trolskt i morgonkylan, har man också utsikt över den spegelblanka sjön. Jag nickar förstående när jag får höra att Mia Spendrup tog med arkitekten ut i skogen och bjöd på champagne för att ge honom en känsla av den natur som ska genomsyra anläggningen. I spaet finns både traditionella och mer lokalt anpassade behandlingar, där bland annat den hemkokta tallbarrsoljan används. Dock gjorde gyttjeinpackningen med lera från trakten flera gäster besvikna – de hade tänkt sig att bli insmetade i lera – men låg i stället på varma kuddar. Besvikna blir också de barnfamiljer som tidigare kommit för att bada i det nu rivna familjebadet. Familjen Spendrups tanke är att kurortens och mineralvattnets varumärke ska lyfta varandra. Det är ingen tillfällighet att flaskornas etiketter är prydda med utsikten över sjön. Och att konferensgäster kan boka självaste Jens Spendrup för ölprovning. Snart öppnas också en vinkällare med vinomater, där gästerna kan prova Spendrups viner.

Avslappnad och rofylld lämnade jag Loka Brunn och konstaterar att det är väl värt ett besök, enda nackdelen är bussresan på 3,5 timmar från Stockholm på slingriga vägar – i alla fall om man har anlag för åksjuka.

Tips 1: Bastubad vid bastuflotten i den spegelblanka Södra Loken är en mysig konferenshöjare.

Tips 2: Tro inte att lerinpackningen betyder att du kletas in i lera – då blir du besviken.

Kommentarer är stängda.