Annons:

Premium

Inträdet till Galapagos nationalpark fördubblas

I sommar stiger priset för att besöka Galapagos nationalpark från 100 till 200 dollar. Beskedet hyllas av branschen, inklusive svenska researrangörer.

Prishöjningen, som är den första gällande den ecuadorianska ögruppen på 26 år, träder i kraft 1 augusti 2024. 

Ecuadors turistminister Niels Olsen menar att det är en ”nödvändig åtgärd” för att säkerställa att turismen till öarna förblir ”ömsesidigt fördelaktig för både miljön och våra lokala samhällen”. Utöver insatser för att bevara miljön kommer pengarna att investeras i uppgraderingar av infrastrukturen och program för lokalsamhället.

Galapagos.

Intresseorgansationen Latin American Tourism Association, LATA, som arbetar med att främja resor mellan Europa och Latinamerika, hyllar beskedet. Det gör även reseföretag med Galapagosöarna i sitt program, såväl internationellt som i Sverige.

Åsa Backevall, reseproducent för Latinamerika på Världens Resor, påpekar att prishöjningen först kan verka avskräckande. 

– Men den är förståelig när man ser till öarnas behov. Jag har rest till Galapagos sedan 1997, och avgiften har varit densamma hela denna tid. Att pengarna ska gå till att förbättra infrastrukturen gynnar inte bara öarna utan också oss besökare, säger hon och tillägger att ett välbevarat och väl fungerande Galapagos ger en bättre upplevelse för alla som kommer dit.

Galapagos

Gösta Westin, Äventyrsresors verksamhetschef, ser också mycket positivt på att man ökar resurserna för naturvård och kringliggande logistik. 

– Detta är något som skett på många håll i världen och är livsviktigt för att hålla de skyddade områdena i stånd. Naturligtvis innebär det ökade kostnader för turisterna, men det är ju just deras pengar som ska finansiera denna verksamhet, säger han. 

Man ser också behov av fortsatta investeringar i lokal infrastruktur för att hålla exempelvis vägar, hamnar, lokaltrafik och telekommunikation i stånd. Gösta Westin framhäver att det på Galapagos också gjorts stora insatser för att återintroducera arter som försvunnit från delar av arkipelagen. 

– Plus att i många andra områden i världen används medlen till att återköpa land för att utöka ytan på de skyddade områdena. Allt sådant kostar förstås en hel del och internationellt sett är 200 dollar ändå inte ett jättehögt belopp. Att besöka bergsgorillorna i Uganda kostar 700 dollar, bara för tillståndet, plus nationalparksavgifter, säger Gösta som menar att det är dessa intäkter som skyddar arterna. 

– Det är därför internationell naturturism behövs och i alla avseenden skapar mer nytta än skada – trots flygresan dit. För utan flyget kommer inga turister, och utan deras intäkter försvinner möjligheterna att investera och skydda. Pandemin visade tydligt vad som händer då, säger Gösta Westin.

Prishöjning kommer också under en känslig tidpunkt för den ecuadorianska turistnäring. 

Den 8 januari 2024 beslutade Ecuadors president om undantagstillstånd i hela landet på grund av det försämrade säkerhetsläget. Det beror i sin tur på att närvaron av illegala väpnade grupper har ökat och allvarliga våldsdåd har förekommit i flera delar av landet. Säkerhetsläget bedöms vara oberäkneligt och riskerna för att civila drabbas på offentliga platser har ökat. 

Med anledning av detta har flera länder utökat avrådan för icke nödvändiga resor. Svenska UD:s avrådan, som gäller tills vidare, gäller sju av 24 provinser samt den militärbevakade säkerhetszonen utmed gränsen mot Colombia. 

Guayaquils internationella flygplats är dock undantag. Galapagos nämns inte, men öarnas läge i Stilla havet hundra mil från den sydamerikanska kusten innebär en naturlig isolering från problematiken på fastlandet.