Annons:

Premium

Finansministerns tuffa besked till reseindustrin

Travel News chefredaktör Viggo Cavling var på plats igår när Visitas lobbychef Anna Wallén intervjuade finansminister Elisabeth Svantesson på Södra Teatern i Stockholm. Här är en rapport om vad som sades på scen.

”Det mest dystra beskedet var att regeringen inte har några planer på att förlänga deadline för när den uppskjutna skatten från pandemin ska vara återbetald”

Vår nuvarande regering säger sig gilla besöksnäringen och reseindustrin. Men som vanligt när politiker pratar blir det många ord och lite handling. När jag för någon månad sedan intervjuade Visit Swedens vd Susanne Andersson blev det uppenbart att hon då ännu inte fått audiens hos näringsminister Ebba Busch. Inte heller Fredrik Reinfeldt har fått träffa vår näringsminister, alltså i egenskap av ordförande för Visita, arbetsgivarorganisationen bakom det som ska vara en basnäring i Sverige.  Anna Wallén pratade på Revenue Forum för någon vecka sedan om att detta möte mellan Ebba och Fredrik “skulle ske under en resa med näringsministern till Skellefteå”. Men när jag frågade Wallén om ett exakt datum för detta möte blev svaret nej. Ett möte är på gång, kanske i vår…

Självfallet förstår alla att regeringen har mycket att göra med allt från vår Nato-ansökan till gängskjutningar via att bygga ny kärnkraft och ett krisande SJ som i vinter ställt in en fjärdedel av alla tåg. Men det är uppenbart att regeringen är ganska ointresserad av en näring som utgör knappt 2 procent av Sveriges BNP.  Därför var det en viktig händelse att finansminister Elisabeth Svantesson kom till Mosebacke Torg och lät sig frågas ut av Wallén. 

Det mest dystra beskedet var att regeringen inte har några planer på att förlänga deadline för när den uppskjutna skatten från pandemin ska vara återbetald. Deadline är 36 månader från det att man tog anstånden. Ungefär 2600 företag i besöksnäringen är skyldiga staten 4,7 miljarder. Många av dessa bolag hotas förstås av konkurs om de inte kan betala sin skatteskuld. Redan innan detta har antalet konkurs i besöksnäringen i januari fördubblats jämfört med förra året.

Reseindustrin anklagas ofta för att vara en skurk när det kommer till att driva på inflationen. Men förklaringen är bland annat höjda hyror och fastighetsskatter med 18 procent enligt Wallén. Till detta kommer högre råvarupriser och förstås en höjning av arbetsgivaravgiften för unga. (Det skedde en tillfällig sänkning under pandemin.) En tredjedel av de anställda i Visitas medlemsföretag är under 26 år. 

På denna punkt sa Svantesson att en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga “inte är utesluten”. Samma svar blev det på frågan om mer pengar till det statliga marknadsföringsbolaget Visit Sweden. Enligt Wallén springer både Danmark och Norge om Sverige som turistland, bland annat tack vare större statliga bidrag till marknadsföring av deras besöksnäring. 

Betydligt bättre för reseindustrin är att lagförslaget om gårdsförsäljning av öl och vin är på gång i vår. Det finns även planer på enklare alkoholregler och ett slopat hotelltillstånd. 

På ett personligt plan framkom att finansminister Svantesson inte gillar att laga mat. Hon äter gärna på restauranger i Örebro där hon bor eller tar take away. Alltid något.