Annons:

Premium

BIG Travel sliter med likviditeten

Skulder hos kronofogden och sent betalda fakturor har plågat BIG Travel. Men vd Fredrik Skarke ser ljuset: ”Ge oss sex veckor till så är vi trygga”. Av: Leif Holmkvist.

”Visst har vi varit väldigt sena många gånger men vi betalar alltid alla och självklart med tillhörande avgifter”

Vid årsskiftet förföll många anstånd med skatt och sociala avgifter hos Skatteverket. Ärendena gick då vidare till Kronofogden för många som inte betalt. Så även för BIG Travel, vars skuldsaldo steg till nio miljoner kronor. Lika mycket kvarstår i anstånd hos Skatteverket.

Har BIG Travel kris med likviditeten?

– Nej, men hade du frågat mig i somras så hade jag sagt ja. 2022 har varit ett riktigt skitår när det gäller likviditeten, men nu är vi nästan igenom dessa utmaningar. Hade vi fått behålla anstånden och betala av dem enligt lagd plan så hade vi redan nu varit igenom de stora likviditetsutmaningarna.

På vilket sätt var det i övrigt ett skitår?

– Vi gjorde en omsättningsökning på cirka 50 procent från 2022, detta krävde en hel del kapital då vi betalar mycket i förskott. Vi hade redan tryckt gasen i botten för att digitalisera och effektivisera oss, en del av dessa projekt som vi hade startat var vi tvungna att slutföra relativt snabbt, vilka nu är klara. Lägg därtill att vi hade en ryggsäck av gamla skulder från pandemin plus ett treårigt Riksgäldslån från 2020 som vi var tvungna att betala tillbaka. Vi har alltså amorterat väldigt mycket gamla skulder under 2022 och har därför varit väldigt pressade likviditetsmässigt.

”Jag vill också passa på att be om ursäkt till alla som vi har varit sena till eller fortfarande är och hoppas att vi kan få chansen att rätta upp vårt förtroende framöver”

Men vi hör också att era leverantörer måste gå till kronofogden innan de får betalt?

– Det är inte alls sant, men visst har vi varit väldigt sena många gånger men vi betalar alltid alla och självklart med tillhörande avgifter. Nu äntligen ser vi ljuset riktigt klart i tunneln, nu är alla lån återbetalda, skatten är slutbetald på måndag och ge oss en till max två månader till så är vi äntligen i kapp med allt gammalt. Du ska också tänka på att vi betalar väldigt mycket i förskott till våra leverantörer och får då agera bank åt myndigheter och organisationer som är våra stora kunder.

Så hur gick fjolåret?

– Vi gör cirka 40 miljoner i vinst på en omsättning på lite drygt 900 miljoner. Vi har då också amorterat 50-60 miljoner i skulder och vi har inte plockat ut några pengar, tvärtom har ägarna skjutit till ytterligare stora medel för att komma i fas. Jag vill också passa på att be om ursäkt till alla som vi har varit sena till eller fortfarande är och hoppas att vi kan få chansen att rätta upp vårt förtroende framöver.

På nytt jobb