Annons:

Premium

De tjänade storkovan på sitt kapital

30 är mindre än 50. Därför är kapitalinkomster bra. Men listans inkomster av kapital behöver inte komma från reseindustrin. Av: Leif Holmkvist.

Alla tjänsteinkomster över 540 700 kronor beskattas med 20 procent i statlig inkomstskatt. Alltså hälften kvar av lönen i de flesta kommuner med en kommunalskatt kring 30 kronor.

Men kapitalinkomster skattas med 30 procent oavsett storlek. Det är alltså bättre att få räntor, utdelningar eller reavinster än en fet lön. Möjligheten att välja inkomstslag är störst för ägare av bolag, men också för ledningspersonal med sinnrika incitamentspaket.

I kapitaltoppen är gammal äldst: 87-åriga Gunilla Ramén, som fortfarande sitter i styrelsen för Hotel Terminus i Stockholm, nyligen sålt till norske Olav Thon, och som tidigare räddade och rustade anrika Hotel Eggers i Göteborg. Genom familjebolaget Ramactor har hon fått en kapitalinkomst på 59 miljoner.

Tvåa är Select Travels ägare Leija Graf, vars koncern i fjol omsatte 456 miljoner och gjorde ett resultat efter finansnetto på 47 miljoner och delade ut 69 miljoner till ägarinnan. Koncernmodern Select Experience Nordic äger också empireslottet Skottorp utanför Laholm, där en gång Karl XI och Pernilla Wahlgren gifte sig, dock inte med varann.

På tredje plats med en kapitalinkomst på 37 miljoner hittar vi Erik Salén, ägare till konglomeratet Salén Group, med flygbolaget Amapola, nyligen omdöpt till Populair, och Largus Aviation, som äger flygplan. Med tanke på flyget eländiga lönsamhet är det rimligt att anta att Saléns inkomster kommer från fastigheter och aktieinnehav i den stora företagsgruppen.

I övrigt ur listan:

På plats 7 Bergkvarabuss grundare och tidigare delägare Göran Mellström med 18 miljoner i kapitalinkomst, tätt före Arlandas utvecklare och mångsysslare Per Taube.

Plats 11 och 12 knips av hotellveteranen Uwe Löffler och flyglegendaren Jan Carlzon med drygt 10 miljoner var.

På plats 26 finns den tidigare tidningsmannen och numera delägaren i Branäsgruppen Lars Rundblom som landat 3 miljoner i kapitalinkomst.

Något längre ner hittar vi Freys Hotels vd och ägare Niklas Läck före STS Alpresors vd Olle Magnusson med drygt 2 miljoner.

Men underskott av kapital som medför skattereduktion då?

På listan hittar vi bara en med rejält underskott: Stureplansgruppens vd Vimal Kovac, som med 1,3 miljoner i underskott går nästan lika mycket back på kapitalet som han uppbär i lön.