Annons:

Premium

Kungen av slottshotell i Sverige talar ut!

Han är möbelsnickaren från Småland som bestämde sig för att pröva lyckan i huvudstaden. Det gick bra. Idag äger och driver han Stockholm Meeting Selection som är en samling slott runt Stockholm som fungerar lika bra för bröllop som konferens. Äventyret i reseindustrin började med att en inredningskund inte kunde betala räkningen. Travel News har träffat Torbjörn Blomqvist, en av Sveriges hemligare hotellägare. Idag omsätter hans bolag 380 miljoner och sitter på ett fastighetsbestånd värt en halv miljard. Text: Viggo Cavling.

Vi ses på Restaurang Hantverket på Östermalm i Stockholm. Stockholm Meeting Selections enda enhet innanför tullarna. Torbjörn Blomqvist är på ett lysande humör. Han har precis hittat en gammal marmorbänk på Blocket som passar perfekt på det nya stenugnsbageriet i Näsby Park.

– Problemet är att den finns på Gotland, men det är väl bara att köra dit och hämta den, säger Torbjörn Blomqvist. 

Han har precis fyllt 65 år, men några planer på att sluta jobba verkar han inte ha. Det lyser i ögonen på honom när han berättar om inredningen på det nya bageriet. Att bygga om har varit Torbjörns core business sedan 1980 då han byggde om diskoteket Night Flight i Nybro. 

– Det blev en jättesuccé, det var flygande tefat i taket och såg jättehäftigt ut. Det kom folk från hela Småland för att dansa och festa. Det kom också hotell- och restaurangägare från hela Sverige för att titta. De ville ha något liknande och de följande åren byggde vi om 60 restauranger och hotell, säger Torbjörn Blomqvist.

”Det blev en jättesuccé, det var flygande tefat i taket och såg jättehäftigt ut”

En grupp på Facebook med 200 medlemmar kämpar för att “Nightan” ska öppna igen. Man har inte glömt vem som gjorde inredningen.

Efter några år fick hans dåvarande flickvän och numera fru Anette ett jobb i Stockholm. Torbjörn sökte jobb på en inredningsfirma i huvudstaden, men fick svaret att han inte var anställningsbar. I stället erbjöds han delägarskap till hälften. Efter bara ett år ägde han hela firman. Jobben rasade in från aktörer som Scandic, Nordic Choice och Pandox. Torbjörn byggde bland annat om Grand Hotel, Villa Godthem, Globen och Royal Viking med flera.

Den stora nittiotalskrisen när en tredjedel av landets hotell gick i konkurs klarade han genom att arbeta mycket i Baltikum. 

– Deras frigörelse gav många jobb när gamla Sovjethotell skulle bli moderna. Det var klondike för oss, men det var skotthål i väggarna…

Ulfsunda Slott i Bromma har 54 hotellrum, 10 Mötesrum, restaurang, vinkällare och dag-spa.

”Har man bråkat om varenda tusenlapp blir det svårt att samarbeta. Det slutade med att han köpte hela Ulfsunda slott för 25 miljoner”

När vi kommer fram till 1999 får Torbjörns firma ett uppdrag att bygga om Ulfsunda slott till Sveriges första IT-slott. Under ombyggnaden kom IT-kraschen och pengarna tog slut för beställaren.

Efter tre år kom det fram att fastighetsägaren inte kunde betala. Då erbjöds Torbjörn att köpa 40 procent av verksamheten och fastigheten.

– Det tackade jag nej till. Har man bråkat om varenda tusenlapp blir det svårt att samarbeta.  

Det slutade med att han köpte hela Ulfsunda slott för 25 miljoner. Trots att en stor renovering av slottet redan var genomförd saknades det fortfarande hotellrum. 54 rum skapade i de två flyglarna till en kostnad av 30 miljoner. Samtliga rum är unika och personligt inredda. Fyra rum landade hos Torbjörns egna arkitekter, resten inredde Torbjörn själv. Han säger själv att det var en ynnest att få inreda till sitt eget hotell efter 20 år som inredare åt andra.  Att inreda är som sagt den stora passionen.

– Ulfsunda Slott är idag vårt mest lönsamma hotell i koncernen, säger Torbjörn Blomqvist. 

Förklaringen är en kombination av en unik miljö som imponerar på gästerna och en restaurangprodukt som gör att kunderna inte går någon annanstans. En snittnota för en konferensgäst hos Stockholm Meeting Selection ligger på 4500-5000 kronor. Betydligt högre än hos många konkurrenter. 

I början var Torbjörn Blomqvist rädd att inredningskunderna skulle försvinna om han samtidigt drev egen hotellverksamhet som stal intäkter från övriga hotelloperatörer. Driften sköttes därför av ett bolag som hette Amica som ägdes av konfektyr- och brödtillverkaren Fazer. Men 2011 ville de sälja driften till Torbjörn Blomqvist som tackade ja och då sålde sin inredningsföretag till Senab året efter.

”Rosersberg är det enda kungliga slottshotell som en vanlig svensk kan sova över på”

Under resans gång har det blivit tio slott och herrgårdar som fungerar som hotell- och konferensanläggningar. Enheterna har mellan 23 och 101 rum. 70 procent av intäkterna kommer från affärsmöten, resten är leisure. Mycket bröllop, men också weekendbesök och spagäster. Dessa besök säljs i paketform, totalt har man över 90 erbjudanden. Paketen föddes under covid och är nu en ännu större succé. Stockholm Meeting Selection har också tre fristående restauranger, två av dem ligger i anslutning till ett slott och endast Hantverket som vi sitter på är helt fristående mitt i stan. 

Restaurang Hantverket

Det första gästerna möts av på Hantverket är en snickarbänk från Skellefteå. Bredvid står hovmästarbåset där personalen tar emot gästerna. Bakom detta fanns tidigare ett gigantiskt handgjort ovalt bord som kunde härbärgera drygt 20 sittande gäster. Vid en av de första luncherna för mer än sju år sedan rasade detta bord ihop på mitten. Det hade kunnat sluta med en katastrof för gästerna som riskerade få sin mat i knäet. Men som tur var kunde undertecknad rycka in och rädda bordet från att falla ihop. 

– Det var då vi sågs första gången, säger Torbjörn Blomqvist som minns att han kom utrusande ur köket…

Bordet är numera lagat och står i ett chambre separée som används vid vinprovningar och enskilda sällskap.

En liten utvikning. 

Tillbaka till verksamheten. 

Idag omsätter de tio destinationerna med slotten, herrgårdarna och de tre restaurangerna i Stockholm Meeting Selection 380 miljoner. Fastigheterna finns i bolaget Manor House Estate AB som omsätter cirka 20 miljoner, intäkterna kommer från fastighetsförvaltning och hyresintäkter. Manor House Service AB omsätter cirka 30 miljoner och sysselsätter arkitekter, projektledare och inredare som driver en del av de egna pågående hotellrenoveringarna, och som ni har förstått älskar Torbjörn Blomqvist det sista. 

Han äger en del av sina slott i fastighetsbolag Manor House Estate AB. Slottens fastighetsvärde betingar runt 500 miljoner med en belåning på strax under 50 procent. Det enda kungliga slottet i samlingen är Rosersbergs Slott som ägs av Statens fastighetsverk. Hotellverksamheten drivs av Stockholm Meeting Selection.

– Det är det enda kungliga slottshotell som en vanlig svensk kan sova över på, säger Torbjörn Blomqvist inte utan stolthet i rösten. 

Han har som sagt precis nått pensionsåldern, men några planer på att lägga av finns inte. Han har tre barn, men om något av dem ska ta över är oklart. Den äldsta dottern Julia sitter i Stockholm Meeting Selections styrelse. Med sina 32 år tillför hon ett yngre perspektiv enligt pappa. I övrigt verkar hans barn ha sökt sig till andra fält än Travel News bevakningsområde.

Den stundande eller pågående lågkonjunkturen skrämmer inte Torbjörn Blomqvist speciellt mycket. Han har under sin resa från Nybro till idag klarat minst fem tidigare större kriser och överlevt.  

– Alla kriser driver marknaden framåt. Vi måste vässa oss lite extra. Jag är inte orolig. Vi har ett bättre bokningsläge nu än inför 2023 och i budgeten för nästa år ska vi över 400 miljoner i omsättning, avslutar Torbjörn Blomqvist.