Annons:

Premium

Fem insikter på Pandox kapitalmarknadsdag

I 28 år har hotellfastighetsbolaget Pandox arrangerat sin stora kapitalmarknadsdag. Här är Travel News chefredaktör Viggo Cavlings fem viktigaste insikter från en eftermiddag med eliten inom hospitality i Norden.

Det var ur askan efter den stora nittiotalskrisen som Pandox reste sig. Ni kanske minns, i början på nittiotalet gick en tredjedel av alla hotell i Sverige i konkurs. De stora bankerna höll också på att gå i konkurs. Ett statligt bolag, Securum, bildades för att rädda Sverige. Där anställdes hotellkillen Anders Nissen för att städa upp i hotellsektorn. Ur röran skapades Pandox när ett gäng fastigheter med hotell som största hyresvärd sattes på börsen med Anders Nissen som vd. 

Vi spolar fram bandet till 2023. 

Idag äger Pandox 160 stora hotellfastigheter,  främst i Skandinavien, men även några runt om i Europa och Amerika. Affärsidén är att hyra ut dem med en omsättningsbaserad hyra. Runt 20 hotell driver Pandox själva som operatörer, i övrigt är det externa operatörsbolag som Scandic, Strawberry och Hilton som gör detta. Det finns även managementavtal. 

Pandox klarade med stöd av sin modell covid utan större problem. 

Under en kort period var de 35 000 hotellrummen lika värdefulla som cykelställ enligt marknaden, men den har kommit till klarhet.

Pandox förivrade sig inte under de senaste årens uppgång för fastighetsbolag på börsen utan tickade på utan alltför stora experiment med miniräknaren. 

Yngre fastighetsbolag som SBB tog under denna period enorma risker och ännu större lån. Idag när räntorna tripplas kämpar man för att undvika konkurs. 

Pandox höll huvudet kallt när räntorna sjönk till under noll procent och valde den tråkiga vägen.

Just nu ligger man på en belåningsgrad på strax under 50 procent sett till värderingen av fastigheterna och man lånar bara pengar av banker. Pandox är alltså en trygg kapitalplacering för pensionsfonder, men ganska tråkig. 

Kapitalmarknadsdagen är ett sätt att visa på motsatsen.

Dagen började med att Pandox ordförande Christian Ringnes tog på sig ett par solglasögon för att visa hur strålande fin bolagets framtid är. 

Pandox har precis gjort All time high när det kommer till RevPar, alltså intäkt per tillgängligt rum. Fritidsresandet boomar och när det kommer till stora möten finns det fortfarande möjlighet att tjäna ännu mer pengar det närmaste året. 

Den viktigaste läxan från denna dag är att alla är överens om att upplevelser och resor är det sista vi sparar in på i en lågkonjunktur. Det bästa exemplet på detta är Taylor Swift som drar fler besökare till sina konserter än staden Glasgow. Alltså fler än fem miljoner människor. 

Det är en gammal sanning att turism utgör 10 procent av världens BNP. Det nya, enligt Pandox nuvarande vd Liia Nõu, är att vart femte nya jobb i världen är kopplat till reseindustrin. Detta på ett jordklot med åtta miljarder människor är förstås bra för Pandox. 

Men detta som fond klev Kjell A. Nordström och Per Schlingmann upp på scen för att prata om framtiden. Den första har ett förflutet som docent på Handelshögskolan. Den andra känner vi igen som strategen bakom Fredrik Reinfeldts nya moderater. Tillsammans har de ett gäng böcker om framtiden och de brukar prata på tillställningar som denna för runt 100 000 kronor. 

De målade en tavla med breda penseldrag som utgick från en profetia efter Sovjetunionens fall att nu är historien slut. Det visade sig inte stämma att alla världens länder skulle bli liberala demokratier. 

Idag lever vi i en orolig tid med krig i Ukraina och Israel. Ett kallt krig mellan USA och Kina. Ekonomisk oro. AI. Och förstås klimatkrisen. 

I denna tillvaro sticker Norden ut som en supermodell enligt talarna. Våra fem länder i utkanten av Europa är supermodeller. Vi är snabba på att anamma ny teknik och vi litar på varandra som få andra i världen. Det skapar ett dynamiskt samhälle och en god ekonomi för de allra flesta. 

Men ett samhälle som gått från masskommunikation till masskonversation. Det gäller att skapa goda historier och här tyckte Nordström att vi i reseindustrin skulle lära av bilbranschen. Skapa din personliga resa. Unik för just dig och din familjs behov. 

Tre scenarier för framtiden målades upp: 

1. Mitt land är det viktigaste av allt. Tänk Trump och Orban. 

2. Vi först. Min region är det viktigaste. Tänk EU och USA. På andra sidan finns “regioner” som Kina, Indien och Mellanöstern. Totalt finns det sju områden i världen med sina värderingar och sitt ledarskap. Alla håller sig på sina kant och samarbetar helst bara inom sitt område.

3. Planeten först. Klimatförändringarna tvingar alla till en form av globalt samarbete för att världen inte ska gå under. Vår moderna civilisation med industrialismen som motor är bara 230 år gammal. På sju generationer har vi skapat vår moderna värld… Innan dess bodde vi alla mer eller mindre i hyddor och ruckel.

Publiken fick rösta i sina telefoner på de tre olika alternativen och det slutade med alla fick lika många röster och “ingen” vann. 

Lika orolig för framtiden var diplomaten Tobias Thyberg med förflutet som ambassadör i Afghanistan och Ukraina. Han varnade för mycket, men det som landade speciellt hos mig var att Kina har flyttat fram sina positioner i FN och nu står för en fjärdedel av finansieringen och sitter i allt fler styrelser i FN. De vill rita om världens karta.

Enligt doktor Nordström är Kina inte ett land utan en egen civilisation mycket långt från vårt västerländska system. 

Skrämmande. 

Sen kom ett gäng ekonomer och de bekräftade bilden att den ekonomiska utvecklingen för reseindustrin ser fortsatt ljus ut trots de oroliga tiderna. 

På slutet kom några trendorakel och spånade loss. 

Deras astrologi övertygade mig inte, men kanske var jag bara en smula vintertrött. 

På plats i Pandox-ägda hotell Hilton var alla viktiga stakeholders i hotellindustrin inklusive högsta ledningarna i Scandic, Strawberry och Elite. Plus några av de hundratals konsulter som tjänar pengar när Pandox ska skriva hyresavtal med sina operatörer och förstås några av alla de som säljer datasystem och varor till operatörerna. 

Det var fullsatt i den felbyggda hörsalen som är alldeles för bred för att publiken ska se talarna på scen. Lika dåligt var att ljudet och tv-bilden inte var synkroniserat. 

Hybridmöten har ännu en bit att gå för att bli tekniskt fulländade. Men när det kommer till intellektuellt innehåll var detta min bästa Pandoxdag sedan jag började på Travel News för snart sex år sedan.