Annons:

Premium

Scandic vd Jens Mathiesen lovar positivt kassaflöde vid 50 procents beläggning 

Idag presenterade Scandic sista kvartalet och resultatet för 2020. Det är dramatiska siffror, hotellbolaget gör en förlust på 1,5 miljarder och intäkterna har minskat med 61 procent förra året. Personalen har halverats till 6152 personer vid årsskiftet. Ett år tidigare var man 11 666.  - Det har lett till en 60 procentig sänkning av bolagets kostnader. Både personal och material, men inte hyreskostnader, säger vd Jens Mathiesen till Travel News. 

Men nu kommer det att vända. 

– Sommaren 2021 kommer att bli bättre än förra året, spår vd Jens Mathiesen när han presenterar kvartalsrapporten. Han tror att huvudstäderna kommer att bli vinnare när restriktionerna lättar, vaccinet kickar in och temaparker som Gröna Lund och Liseberg får ha öppet. Att en uppgång kan snabbt exemplifierar han med att Oslo som bara på några månader gick från 7 procent beläggning till 54 procent förra året.

Nu när Scandic är så slimmade kostnadsmässigt lovar Jens Mathiesen att bolaget kan göra en vinst med bara hälften av rummen bokade.

– Det kommer inte att bli på helåret, men vi kan ha ett positivt kassaflöde i höst även om vi inte har det i vår.

De regionala städerna som förra sommaren blev en vinnare kommer även i år att locka till sig turister. Det är inhemska och nordiska turister som kommer att hålla marknaden vid liv. 80 procent av bolagets gäster utgörs av kunder från Norden.

Affärsresandet som utgör mer än hälften av Scandics intäkter ett vanligt år kommer att återvända först till hösten. Huruvida detta kommer att drabbas av en permanent nedgång trodde inte Jens Mathiesen vid presentationen av kvartalsrapporten. 

– Jag har varit med tidigare vid många kriser. Då har affärsresandet återvänt. Det kommer det att göra även i år, men det tar några år innan vi är tillbaka vid 2019 års siffror.

En av bolaget största kostnader är förstås hyran. Enligt rapporten har man lyckats förhandla ner sin hyror med 900 miljoner. Detta har man uppnått genom att förlänga avtal och rabatter under krisen. Den största “vinsten” gör man under de kommande månaderna i år. Ett vanligt år utgör Scandics hyreskostnader 27 procent av omsättning. Man betalar 3 miljarder i garantihyra. Huruvida krisen kommer att leda till en permanent sänkning av detta kostnader tror Jens Mathiesen inte. 

– Man kan flytta det någon procent.  

I våras gjorde Scandic en nyemission och tog in nytt kapital. Något liknande är på gång även nu, men vad vill man inte precisera under dagens rapporterande. 

Men något akut likviditetsbehov har bolaget inte de närmaste månaderna även utan kapitaltillskott. Scandics två största aktieägare är Stena och AMF Pension.

Situationen lindras förstås av statliga stöd, förra året fick man 726 miljoner. Även i år väntar betydande belopp från skattebetalarna. 400 miljoner enligt rapporten. Till detta ska 440 miljoner läggas i uppskjuten skatt.  

De närmaste året ska bolaget förhandla om sina hyror för 22 hotell och målet är förstås sänka kostnader. Når man inte detta är bolagets ledning inte främmande för att säga upp sina operatörsavtal. 

– Ett avtal löper på mellan 10-25 år, vårt snitt är 12 år, säger Jens Mathiesen. 

Bolaget har 4822 rum in sin pipeline. Inom kort öppnar man ett nytt hotell på Kastrup med 357 rum. Men det lär dröja till nästa år innan det internationella resandet kommer i gång, de rika amerikanerna väntas först nästa år enligt vd Jens Mathiesen.