Annons:

Så blev Bicky bästa bossen

Årets chef Bicky Chakraborty, ägare och vd för Elite Hotels, bygger hotell med Foppa, planerar att öppna 17 värdshus och hänger med näringslivets toppar. Hans enda huvudbry är hur han ska lämna över till dottern Caroline.

FAKTA Bicky Chakraborty

Namn: Barun Bicky Chakraborty
Född: i Calcutta, Indien
Bor: Östermalm och London
Familj: Hustrun Ylva och dottern Caroline, 28 år
Utbildning: Samhällsvetenskapliga studier vid Stockholms universitet
Bästa egenskap: Generös
Sämsta egenskap: Otålig
Favorithotell: Hotel du Cap Eden Roc, Cap d’Antibes
Okänd sida: Har en hygglig sångröst
Motto: Göra en bra sak varje dag

Dammsugaren överröstar den skira musiken som strömmar ut över trendiga Miss Voon. Städaren försöker frenetiskt få bort vinterskräpet från golvet i den asiatiska restaurangen i anslutning till Elite Eden Park Hotel. Han avbryts av Bicky Chakraborty som viftar med händerna för att tillkalla hans uppmärksamhet.  
– Var kommer du ifrån, Etiopien? frågar han nyfiket och fortsätter:
– Jag var med och anställde en kock på Akvavit i New York som också kommer därifrån, Marcus Samuelsson, berättar han och får ett blygt leende tillbaka.
Utanför i snömodden på Sturegatan passerar välklädda affärsmän, som Bicky med jämna mellanrum vinkar till. Platsen vid fönstret passar uppenbarligen Årets chef i resebranschen, härifrån har han full koll på både lunchgäster, personal och affärsbekanta.
Trots att Elites vd och ägare är veteran i medaljsammanhang – han har fått medalj både av svenske kungen och indiske presidenten – skruvar han lite på sig när utmärkelsen kommer på tal.
– Som ensam ägare är jag ju självutnämnd som chef och ingen kan ju avsätta mig även om jag gör ett dåligt jobb. Därför hoppas jag att jag får priset för att jag vågat satsa, för vad jag uträttat, säger han lugnt med mild indisk brytning.
Och visst är prestationerna värda att uppmärksammas. År 1966 kom han till Sverige från Calcutta utan ett öre i plånboken och började som student hyra ut sommartomma studentlägenheter till turister. Han såg möjligheter där andra såg problem, och som med en trollstav förvandlade han gamla raserade stadshotell till guldglänsande kvalitetshotell på löpande band. Nu är han ägare till Sveriges största privatägda hotellkedja med 22 hotell. Men chef? Nej, Bicky ser sig hellre som en lagledare.
– Jag är en hygglig kamrat på spelplanen, som stöttar där man behöver mig. Jag behöver inte rum, skrivbord eller besöksstol, utan kan jobba varsomhelst, prata med alla på alla nivåer och behöver inga stora sammansträdesrum för att framföra mitt budskap.

Bicky Chakraborty är känd inom företaget för sin filosofi ”management by walking around” och ”control by presence” och att ha koll på både människor och detaljer. Eller som en medarbetare uttryckte det: ”Han petar gärna i allt, från vilken färg som ska målas på väggarna i Örebro till var kristallkronan i Karlstad ska hänga, och är arketypen för en entreprenör i ett privatägt företag. Dessutom har han en ovanlig förmåga att se människor.”  
De asiatiska tonerna tar återigen över efter dammsugarens brummande och lunchens bentolådor kommer fram på borden. Bicky Chakraborty växlar några ord med en servitris om ljusen hon sätter fram på de små kaféborden och gör sedan en gest mot den röd-svarta inredningen i restaurangen.  
– Det är i sådana här projekt som det finns tillväxt i hotellbranschen, där två plus två blir fem. Det finns stora möjligheter att öka lönsamheten i befintliga hotell, så varför gå över ån efter vatten?
Miss Voon, som drivs av stjärnkrögarna Melker Andersson och Danyel Couet är ett framgångsprojekt, precis som Vassa Eggen i anslutning till Elite Stockholm Plaza. Här äger Bicky lokalerna, tar fram ett koncept och letar efter en känd krögare som vill driva stället. Han har ett antal projekt där han ska öka lönsamheten.
– Förut gjorde jag mer ad hoc och har en massa ställen där vi har halvlyckats. Om jag anstränger mig lite mer, tänker mer ordentligt än förut, finns stor potential att tjäna mycket mer pengar i hotellen.  
Det nya värdshuskonceptet, Hotel Bishop Arms, som går ut på att skapa bekvämt boende ovanpå hans Bishop Arms-pubar, är ett annat projekt. I dag finns tre anläggningar och Bicky planerar för 17 till inom en treårsperiod.
– Jag skapar små värdshus i städer där det inte är lönsamt med ett stort hotell. Möjligheterna att bygga fler Elitehotell minskar för varje dag, eftersom konkurrenterna redan är etablerade på så många orter.  
Uttalandena är lite oväntade från en hotell-ägare som är mitt inne i en storsatsning med nyöppningar i Eskilstuna, Lund,  Gävle och Örnsköldsvik. Nya hotell i Norrland planeras framöver och dessutom drömmer han om nya hotell i Uppsala, Kalmar, Göteborg och Östersund. Men visst kommer hotellen att fortsätta att vara basen i Elite Hotels rörelse. De bidrog till fjolårets rekordår, trots skakig konjunktur. Framgången har gett Bicky en nytändning. och tankarna på att trappa ner har hamnat i papperskorgen. Ändå går han och funderar på hur hans dotter Caroline ska ta över. För att förbereda sig har hela familjen gått kursen ”Next generation” på Harvard. I dag arbetar dottern två veckor i månaden i Sverige, då hon åker runt till koncernens hotell.  

– Jag har jätteövergångsproblem. Att min dotter ska ärva företaget är klart, men samtidigt bor hon i London och jag i Stockholm. Jag har aldrig uppfostrat henne till att ta över bolaget, hon väljer själv om hon vill driva eller vara aktiv ägare. Det beslutet har hon inte fattat ännu. Men jag har alltid uppmanat henne att utbilda sig.
Caroline har anammat pappas råd och studerat på London School of Economics and Political Sience, där flera presidenter och nobelpristagare läst, och har jobbat fem år på SEB i London för att få kunskap från andra branscher. Men Bicky, som personifierar varumärket Elite Hotels, vet ännu inte om Caroline vill bli den nya mrs Elite.
– Min dotter har hög integritet och intelligens och kommer att skapa en egen profil. Hon är intresserad av komfort och färgsättningar och att öka kundernas trivsel, medan jag sköter den kommersiella biten.
Med sina 28 år har Caroline full koll på vad den unga generationen vill ha. Ett av hennes projekt är att tillsammans med sin man Paolo utveckla ett cafékoncept inom ramen för varumärket Elite Hotels, precis som Bishop Arms är ett pubkoncept.
– Det ska bli något i stil med Espresso House, men lite mjukare. Unga människor i dag äter och jobbar ute på stan och detta koncept ska fylla olika funktioner morgon, middag och kväll.
Banken ringer på ena mobilen. Några sekunder senare ringer det i den andra. Plötsligt sitter Bicky med en telefon mot vart öra och på något konstigt sätt hamnar pussen till dottern i rätt lur. Bicky pratar obekymrat vidare med banken. Kontakterna går klart lättare i dag än för 40 år sedan, då han utan pengar tvingades uppfinna nya finansiella lösningar för att köpa hotell. När han till exempel tog över Elite Plaza för 2 miljoner lyckades han bräcka konkurrenternas högre bud genom att utlova högre tomträttsavgäld till Stockholms stad. Hans okonventionella lösningar har lett till att han fått ett rykte om sig att vara finansiellt geni.
I ögonvrån ser Bicky Chakraborty ännu en bekant passera. Han hoppar upp, knackar ivrigt på rutan och gestikulerar med telefonen i luften. Hans affärsbekant, en hotellfastighetsägare, som Bicky kämpade tillsammans med under krisen i början av 1990-talet, vinkar tillbaka med en imaginär telefon.
– Vi var båda nära att förlora våra företag men vi lyckade reda upp det och gick stärkta ur krisen. Då lärde vi oss att inte leva över våra tillgångar och dra på oss för stora kostnader.  Vår slimmade organisation gör att vi klarar oss bra.

Hans syn på pengar präglas av den hinduiska bakgrunden. Han är uppväxt i en brahimfamilj, den högsta kasten inom hinduismen. Hans förebild är pappan, som delade med sig till de svaga utan att själv ha något överflöd. Som när han betalade utbildningen för Bickys klasskamrat, efter att sonen gråtande kommit hem och berättat hur läraren mobbade kamraten, som inte hade råd att studera vidare. 30 år senare fick han ett vykort från klasskamraten, som undrade hur det gått utan pappans hjälp.  
– Pappa levde efter mottot ”att leva enkelt och tänka högt”. Länge tänkte jag att jag kullkastat detta med mitt sätt att leva, jag gillar ju att leva gott. Men jag känner att jag bidrar genom att satsa på välgörenhet, bara idrottssponsringen och professuren på KTH kostar 4 miljoner per år och sedan går miljonbelopp till sjukhusen i Calcutta.
Det senaste projektet är engagemang i stiftelsen Läxhjälpen som hjälper unga invandrare med läxorna för att de ska få behörighet till gymnasiet. Välgörenhetsarbetet tar mycket tid från det sociala livet, att festa och hålla hov, som han älskar. Ändå är han fortfarande i hetluften och hänger med svenska toppolitiker och kändisar. Han umgås inte privat med kungen, men går ofta på samma fester.
En elegant lunchgäst letar efter ett ställe att hänga jackan på. Bicky flyger upp, hjälper henne och varnar för att garderoben inte är bevakad. Han sätter sig ner igen, rättar till den eleganta kostymen, och konstaterar:
– Jag mår illa om kunderna inte får den service de har rätt till när de kommer in.
Bicky Chakraborty är själv ständigt på resande fot. Kiruna, Rom, London, Calcutta, och ser många hotell.
– Hotell ser nästan likadana ut och därför måste vi satsa på mjukvaran. Det ska ligga något i luften, en känsla av flärd, och kunderna ska känna att de får det där lilla extra utan att ruinera sig.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024